Welke wijn drink je bij gehaktballetjes in tomatensaus?

Terwijl ik de rode saus over de gehaktballetjes voor het tapasfeestje verdeelde schoot door mijn hoofd de vraag welke wijn ik er het beste bij kon kopen. Veel tijd (en geld) was er niet dus ik opende mijn jacht bij buurman Appie.

Ik ging met vrienden tapas eten. De ingrediënten voor dit festijn: 13 vrienden en iedereen neemt een gerecht mee waar iedereen van kan eten en iedereen zorgt voor eigen drank. Zie voor je: veel te veel mensen, veel te veel eten en veel te veel drank. LACHEN!

Processed with VSCOcam with g3 preset

Kookkunsten
Alleen team vriend en ik hadden al genoeg eten voor de hele groep. We zorgden voor stokbrood met dips en we hebben het gerecht gehaktballetjes in tomatensaus op ons genomen. En ik vind het dan dus leuk om daar bijpassende wijn bij te drinken. Het geld groeit me nou eenmaal niet op de rug en de Appie is onze overbuur, dus de wijn moest daar vandaan komen. Wijn die paste bij de gehaktballetjes in tomatensaus. Maar een toegankelijke wijn was wel zo fijn in verband met al het andere eten dat mijn papillen zou bereiken en waarbij de wijn ook lekker moest matchen

Google is my friend
De werknemers van de Ap zijn echt lieve mensen (de meeste dan), maar veel verstand van wijn hebben ze niet. Ik gokte het er dan ook niet op om daar mijn hulplijn in te schakelen. Ik schakelde de hulp in van mijn beste vriend voor al mijn vragen: Google. Bij een vleesgerecht neig je al snel aan rode wijn, maar Google leerde me dat ik bij het gerecht balletjes in tomatensaus vooral rekening moest houden met de tomatensaus. Mijn eerste zoekoptie (wijnkanaal.be) suggereerde een ongecompliceede wijn die de aciditeit (zuren) van de tomatensaus zou kunnen: sangiovese uit Morellino di Scansano, barbera uit Piemonte, Côtes du Rhone villages, carmenère uit Chili of een pinotage uit Zuid-Afrika.

Wat speurwerk liet ook blijken dat fruitige rosés het goed doen in de combi met gehaktballetjes in tomatensaus, maar eigenlijk wilde ik rode wijn, dus de zoektocht ging verder.
Hmm… Verder vond ik alleen maar recepten van gehaktballetjes waar wijn in was verwerkt, Dus ik moest het doen met de eerste suggesties.

Wijnapps
Ik had verwacht dat de appie app en de app vino me verder konden helpen, maar helaas pindakaas. Ik kwam er niet uit. En toen kwam ik op boodschappen.nl waar gewoon heel duidelijk staat dat een Pinot Grigio lekker smaakt bij gehaktballetjes in tomatensaus. Kijk, dat is duidelijke taal voor iemand die nog veel over wijn moet leren zoals ik. En laat de Pinot Grigio over het algemeen een van mijn favo’s zijn. Kwam ik er ineens achter dat ik toch wel heel erg zin heb in witte wijn (ik weet heus wel wat ik wil). Ik was om. Pinot Grigio it is baby!

En weer terug naar de appie app, welke Pinot Grigio’s hebben ze ook al weer precies. Ik weet dat mijn appie geen biologische heeft. De eerste Pinot Grigio die in de app verschijnt, Settesoli Pinot Grigio, wordt beschreven als “opwekkende wijn om mee te borrelen. Met of zonder hapjes. Hij komt uit Sicilië en daar drinken ze hem bij bruchetta met tomaat en lichte salades.” Aangezien ik al eerder heb gelezen dat we bij de keuze van de wijn vooral rekening moeten houden met de zuren van de tomaat lijkt me dit een hele geschikte keuze voor vanavond. Zeker omdat we veel verschillende dingen gaat eten en dit een borrelwijn is.

Wat was dit een goede keuze voor bij de tapas! De Settesoli Pinot Grigio paste goed bij de tapas die we zelf hadden meegebracht, maar combineerde ook lekker met de garnalen, champignons, tortilla’s, salades en al het anderen dat we hebben gegeten. En de avond zelf? Nou, dat was een feestje hoor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s